Marion (48 en moeder van twee kids 17 en 14): Ik ben zeven jaar geleden gescheiden. Ik heb een huwelijk gehad waarin mijn man mij de laatste jaren kleineerde en ik me steeds onderdaniger ging gedragen. Uiteindelijk ben ik bij hem weggegaan. Na mijn scheiding heb ik een blauwe maandag op een datingsite gezeten en je gelooft het of niet: uit alle mannen die je op zo’n datingsite kunt treffen, kwam ik er eentje tegen die precies hetzelfde deed als mijn ex: noemde me dik, terwijl hij een behoorlijke buik had en ik gewoon een bmi van 24 heb, zei dat ik dom was omdat ik bepaalde technische dingen in mijn huis niet begreep, terwijl ik als accountmanager zakelijk bij een grote bank echt wel mijn mannetje sta. Ik heb de relatie nu vier jaar terug zelf beëindigd. Sinds dien heb ik niet meer gedate, ook uit angst dat ik weer zo’n figuur tegenkom. Maar, alleen is ook maar alleen. Volgend jaar gaat mijn dochter studeren. Ik wil graag in januari weer gaan daten, maar wat kan ik nu het beste doen?

Nicole: Dag Marion. Laat ik beginnen je te vertellen dat ik het echt heel goed vind dat je je verhaal deelt. Vrouwen die in een relatie gekleineerd worden, zijn echt niet altijd vrouwen met een laag zelfbeeld, of weinig opleiding. Toch overkomt het niet iedereen en zeker niet twee keer achter elkaar. Dat klinkt een beetje provocerend, maar het is natuurlijk wel apart als je twee keer achter elkaar een man tegenkomt die dit met je doet. Je zou je kunnen afvragen: is het een bepaald type man waar je op valt? Maar ik vraag me toch iets anders af. Ik lees namelijk ook dat je eerste relatie niet altijd zo is geweest. Er is dus ook een goede periode geweest waarin dit gedrag niet voorkwam.

Negatieve interactie in een huwelijk ontstaat niet ineens. Het is een glijdende schaal. Je gaf ook aan dat je je steeds onderdaniger ging gedragen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat je je toen in je kracht voelde staan. En daar zit hem denk ik ook de crux als je kijkt naar de relatie die hierop volgde. Het zou heel goed kunnen dat je nog steeds “oude stijl” geprogrammeerd was.

Nu ben je een aantal jaren verder en heb je als het goed is alles wat meer achter je gelaten. Ik wil je vragen om de komende weken eens na te denken over de vorige vraag: wat waren de positieve interacties toen mijn huwelijk nog goed was. Wat waardeerde ik in  mijn ex man en hoe liet hij mij zien dat ik de moeite waard was? En hoe kwam ik voor mezelf op in het begin van deze relatie? Neem deze positieve mechanismes goed onder de loep en zorg ervoor dat je  trouw bent aan jezelf vanaf de eerste date!